Overgangsalder, arbejdsplads og karriere: Hvorfor er det vigtigt?

Overgangsalder, arbejdsplads og karriere: Hvorfor er det vigtigt?

Indholdsfortegnelse

– Overgangsalderen og det individuelle fokus

Første artikel i en serie af tre, som stiller skarpt på hvad overgangsalder betyder for arbejdslivet; fra individet, til arbejdspladsen og til samfundet.

Hvordan påvirker overgangsalderen? Og hvorfor er det vigtigt at tale om og gøre noget ved?

Overgangsalderen er en fase i en kvindes liv, som påvirker både den enkelte kvinde, arbejdspladserne og samfundet.

Der er i de seneste år kommet øget fokus på overgangsalder, men der er fortsat brug for at opmærksomhed bliver til handling for at skabe forståelse, accept og handling. Overgangsalderen påvirker både den enkelte kvinde, arbejdspladserne og samfundet.

Første del af serien går i dybden med hvad overgangsalderen betyder for den enkelte kvinde på arbejdspladsen og kvindens egen rolle og ansvar.

Artikelserien indeholder:

1/ Overgangsalderen og det individuelle fokus

2/ Overgangsalder på arbejdspladsen

3/ Overgangsalder og samfundet

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen kan inddeles i tre faser, som alle markerer fysiologiske og mentale ændringer i større eller mindre grad.

·  Perimenopause

Østrogen- og progesteronniveauerne i kroppen begynder at falde. Det kan ske otte til ti år før selve menopausen, og normalt fra begyndelsen eller midten af 40’erne. Perioden kan vare måneder eller år. Mange kvinder oplever begyndende symptomer som kan bl.a. kan være uregelmæssige menstruationer, koncentrationsbesvær, hjernetåge, humørsvingninger, hedeture, træthed og søvnbesvær.

·  Menopause

Er det tidspunkt hvor en kvinde ikke har haft menstruation i 12 sammenhængende måneder. Østrogenproduktionen er lav, og æggestokkene frigiver ikke æg. Gennemsnitsalderen for menopause er omkring 52 år.

·  Postmenopause

Tiden efter menopause, som kvinden forbliver i resten af livet. Symptomerne fra perimenopausen kan opleves som mildere, men kan fortsætte i flere år. Der er øget risiko for bl.a. knogleskørhed og hjertekarsygdomme, på grund af det lavere østrogenniveau.

Hvad betyder det for en kvinde at komme i overgangsalderen?

Symptomerne der opstår i perimenopause kommer ofte snigende. Det er noget der ikke bliver talt nok om, hverken i den private omgangskreds eller på arbejdspladsen. Så kvindernes oplevelser når perimenopausen begynder at røre på sig mangler den anerkendelse og opmærksomhed som det kræver for at skabe en normalisering og forståelse.

Det kan både være svært og tage tid for den enkelte kvinde at blive klar over hvad der sker, hvorfor det sker, hvad der kan gøres for at lette symptomer og hvordan man forholder sig til en ny livspræmis.

Hver tredje kvinde i overgangsalderen oplever, at symptomerne påvirker karrieren negativt. Lav energi, hjernetåge og mangel på koncentration kan give øget fravær, mindre overblik og sværere ved at håndtere præstationssituationer. I mange tilfælde, når det ikke føles trygt og accepteret, så bliver årsagen ikke nævnt eller relateret til overgangsalder.

Ændringen fra en karriere i fuld fart til ikke at kunne præstere og levere som tidligere kan påvirke karrieren. Der bliver fra arbejdspladsen ikke givet de samme muligheder mere, og følelsen af at blive kørt ud på et sidespor er reel nok. Det betyder at 25% af kvinder i overgangsalderen, mellem 40 og 60 år, overvejer at forlade deres job, og 10% forlader deres job pga. manglende karriereudvikling, forståelse og handling fra deres virksomhed.

De positive sider af overgangsalderen, som nogle gange kan være svære at få øje på, kommer snigende, ligesom symptomerne. Det kan være øget selvbevidsthed, øget selvsikkerhed, forståelse for egne værdier og mindre bekymring om hvad andre tænker. Det kan sammen med symptomerne opleves som en rutsjebanetur hvor nogle dage er på toppen af verden og andre er i bunden af dalen. Det gode er, at der med tiden bliver flere dage på toppen.

Det individuelle ansvar: Kvindens egen rolle

Det kan være noget af en mundfuld at skulle tænke på eget ansvar og egne handlinger for karrieren, når symptomerne raser rundt i krop og sind. Alligevel har kvinderne ansvar for at tage en aktiv rolle for egen trivsel og karriere.

Det kan være nødvendigt at tage det ansvar i bidder, tage tilløb til det eller alliere sig med andre, for at realisere det. Og det er ikke et ene-ansvar, selvom det kan føles sådan. Der ligger også et ansvar hos både virksomhederne og samfundet. Men det første skridt er at tage ejerskab over følelser og symptomer. Også når det virker som en uoverskuelig opgave.

Alt efter hvordan den enkelte er påvirket, både i nuet og over længere tid, er et godt sted at begynde med at se indad, mærke sig selv og forstå sig selv. Så vidt som det er muligt. Og så gradvist bevæge sig videre til hvad der skal tages hensyn til og hvordan der kan tages ejerskab for at skabe de nødvendige ændringer.

Forstå hvad der sker. For at finde en ramme og et udgangspunkt er det vigtigt at forstå og anerkende den individuelle påvirkning af overgangsalderen. Hvilke ændringer opleves der både fysisk og mentalt? I første omgang er det observationer, som der ikke skal findes løsninger til eller handles på. Her kan samtaler med læge og netværk være en hjælp til at sætte ord på oplevelserne. SoMe grupper på Facebook og Instagram kan også være med til at skabe indsigt og en forståelse af ikke at være i det alene.

Sundhed og trivsel. For hjælp til bedre energi og overskud til arbejdsdagen, og til fritiden, skal der være fokus på både den fysiske og den mentale sundhed.

  • Sund og varieret kost sørger for brændstof til kroppen.
  • Motion og frisk luft hjælper til at holde kroppen i gang og få luftet tankerne
  • Hormoner kan være med til at reducere symptomer i overgangsalderen. Gerne i samarbejde med en professionel som læge og/eller gynækolog.
  • Egenomsorg med fokus på egne behov, så der bliver skruet ned for både koordinator rollen og serviceniveauet overfor de forskellige relationer.

Læs også tip 3 i bloggen ’5 tips til din karriere i overgangsalderen’

  • Giv plads til det der giver dig energi. Om det er yoga, meditation, strikning, gåture eller bungee jump, så skal det være for din skyld, og ikke for andres

Der kan hentes inspiration ved at søge på nettet. Både online og fysiske boghandler har et stort udvalg af bøger der omhandler overgangsalderen, med alt om symptomer, hormoner, kost og motion.

Professionel hjælp. Det er vigtigt, at den enkelte kvinde ikke står alene når symptomerne overtager det gode og velkendte liv. Søg derfor hjælp til både fysiske og mentale livsstilsændringer, og husk at der ikke er to oplevelser der er ens. Så hvad virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden. Det kan være hos læge, gynækolog, naturlig hormonterapeut, diætist, personlig træner eller karriere coach.

Selvledelse og planlægning. I det omfang det er muligt, så kan planlægning af møder, arbejdsopgaver, mødetider og hjemmearbejdsdage hjælpe til fleksibilitet. Nogle tidspunkter på dagen kan opleves som sværere eller lettere at håndtere. Husk at tage pauser til bevægelse, frisk luft og en snack. En dyb indånding, eller flere, kan give det ekstra skud energi der er brug for.

Åben kommunikation. Det kan være svært at tale om overgangsalder på arbejdspladsen, men åbenhed omkring ens udfordringer kan være afgørende. Samtaler med leder, kollegaer og HR om hvordan symptomer påvirker arbejdet kan skabe forståelse og støtte. Normalisering af overgangsalderen for den enkelte kan ske ved at deltage i snakke, diskussioner og initiativer der sætter fokus på en inkluderende arbejdsplads.

Vær en aktiv deltager i organisationskulturen. Ved at spille en aktiv rolle omkring overgangsalderens udfordringer kan den enkelte kvinde være en del af at ændre opfattelsen og støtten i organisationen. Rollemodellens indflydelse er både med et kortsigtet mål for at ændre synet og fordommene omkring overgangsalderen, og med et langsigtet mål for at andre der kommer efter ikke skal opleve tiden som en tabubelagt stopklods.

Styrk din karriereudvikling. Med de fysiske og mentale ændringer der ofte opleves i overgangsalderen, så er det et godt tidspunkt til at evaluere sin karriere. Reflektioner over erfaring, værdier og selvindsigt er med til at afklare om karrieren er på rette vej, om der er noget der skal justeres eller om der skal ske noget helt nyt. Ved at sætte realistiske forventninger til sig selv og søge muligheder for udvikling, som mentoring eller coaching kan uvished og manglende retning blive til fornyet styrke og en professionel afklaring.

Se også ’5 tips til din karriere i overgangsalderen’

Hele denne del af rejsen handler om individet, om den enkelte kvinde, som skal kunne følge med sig selv og sin udvikling. Fra at forstår hvad der sker og til at finde netop den individuelle bedste vej. Alle oplevelser er individuelle, hvor nogle knap bemærker ændringerne og til at det i kortere eller længere perioder kan påvirke livskvaliteten voldsomt.

Der er muligheder og lys for enden af tunnelen. Se også: ’Hvordan kan coaching hjælpe med karriereafklaring i overgangsalderen?’

Design by www.freepik.com

Føler du, at du sidder fast i din karriere?

Få en uforpligtet samtale,hvor jeg kan hjælpe dig med at

udvikle dine visioner og drømme.