Hvordan kan coaching hjælpe med karriereafklaring i overgangsalderen?

Stylish business woman smiling while standing outdoors in the financial district

Hvordan kan coaching hjælpe med karriereafklaring i overgangsalderen?

Indholdsfortegnelse

Overgangsalderen er for mange kvinder en livsfase med fysiske og psykiske forandringer. Det påvirker både dit personlige og dit professionelle liv, på godt og på ondt. Der er ofte mest fokus på generne og ulemperne, hvor oplevelser som hedeture, træthed og humørsvingninger er fremhævede. Listen af andre symptomer er lang, og oplevelsen for den enkelte er unik, både omkring symptomer, og i hvilken grad de spiller ind. De problemstillinger jeg oplever som karriere coach for kvinder i deres overgangsalder er bl.a. en manglende viden, fra både mænd og kvinder, og fra ledere og kollegaer om hvad denne livsfase egentlig indebærer. Det kan være svært at forstå og sætte ord på når man ikke kan følge helt med de forandringer man gennemgår og når det er noget der ikke bliver anerkendt og talt om af omgivelserne. Det kan samtidig være en ensom oplevelse, specielt i begyndelsen, når man selv er ved at finde ud af hvad der nu er op og ned på alting. 

I karrieren oplever flere også overgangsalderen som en brydningstid, hvor utilfredshed, træthed eller frustration omkring deres formål og værdier kommer snigende. Der bliver stillet spørgsmål som: ’Er det virkelig hvad jeg skal lave resten af min arbejdstid?’ og ’Hvorfor gør mit job mig ikke glad mere?’. For at finde ud af hvordan ens fremtidige karriere skal se ud, om den skal fortsætte samme sted, fortsætte et andet sted, være i en anden retning, som selvstændig, som studerende eller noget helt andet, er det en god begyndelse at finde eller genfinde ens værdier. Værdierne kan bruges til at sætte rammer og retning for hvad der er vigtigt i ens liv. Der er hjælp at hente ved at søge på nettet, hvor der findes masser af redskaber til værdiafklaring. At finde de værdier som danner ens fundament er ofte en proces hvor spørgsmål, livserfaringer og følelser kommer i spil, så det kan ofte også hjælpe at tale med en udenforstående omkring det. En, der ikke har følelser i klemme og en med uddannelse og erfaring i hvad der kan hjælpe dig, netop der hvor du er i dit liv.

Personlig og professionel selvindsigt

Overgangsalderen er en tid hvor der stilles spørgsmål ved den autopilot som vi måske har kørt på i mange år. Der er nu at vi stopper op, eller i hvert fald begynder at sænke tanketempoet, fordi vi ikke altid kan eller vil følge med mere. Det er overvejelser om vi lever det værdifulde og rette liv. Det kan være grænseoverskridende, men også befriende, at tillade sig selv at stille de spørgsmål. Livserfaringen og de fysiologiske ændringer, både de mentale, fysiske og følelsesmæssige, er en ballast der kræver opmærksomhed, og som netop er grobund for selvindsigt. Den selvindsigt kan opnås på mange måder og optræder i mange forskellige formater. Det er ikke noget man lige tager ned fra en hylde, og så er den der. Det er en proces der begynder med de spørgsmål som vi stiller os selv. I begyndelsen kommer der endnu flere spørgsmål end der kommer svar, og måske er svarene der heller ikke altid det vigtigste. Tankerne omkring hvor vi er i vores liv nu, hvad vi har oplevet både personligt og professionelt, er starten til at mærke efter hvad vi synes der er rigtigt, eller i hvert fald hvad vi synes der IKKE er rigtigt.

Gentænkning af karrieren

Når der er flere spørgsmål end svar, så kan den nemmeste løsning være at fortsætte i det du kender. På trods af frustrationer og metaltræthed, så er det trygt og sikkert, og kræver ikke at du forholder dig til om det gør dig glad eller giver dig et formål. Det kan give dig ro og tilfredshed her og nu, men hvis du har mærket utilfredsheden, så kigger den nok frem igen. Så det er et godt tidspunkt at begynde at tænke på hvad der er af andre muligheder uden at du skal tage en drastisk beslutning her og nu. Her er dine værdier et vigtigt element til at hjælpe dig med at finde ud af om det er justeringer til det du laver nu eller om det er en helt anden karriere vej der vil give dig motivation og formål. Reflekterende samtaler med en coach kan hjælpe til fordybelse for afklaring om dine værdier og motivationer. Så formålet med at få hjælp af en coach er at finde dit formål. Den konkrete proces vil sammen med dine værdier være forankret i dine succeser, styrker og talenter. Hvordan ser du dem nu, med den livserfaring du har, og hvilke af dem får dig til at tænke ’jeg vil’ i stedet for ’jeg burde’? Det er nemlig en af styrkerne i overgangsalderen. Evnen til at please andre mindre og i stedet lægge kræfterne i hvad der giver mening og gør os glade.

Fra tanker til handling

Når dine tanker tager fat, og du både bevidst og ubevidst begynder at får klarhed omkring dit formål, så kan du komme i gang med din planlægning og dine konkrete initiativer. Det er stadig en proces hvor du cirkler ind fra abstrakte til mere specifikke tanker. Tankerne og beslutningerne vil bevæge sig fra det konkrete, til at du reflekterer og gentænker, blive til aha øjeblikke og tilbage til afklaringer. Disse reflektioner er med til at du tager dine beslutninger på et oplyst grundlag, og at de føles rigtige for dig. I din overgangsalder vil det være ud fra andre kriterier end da du var yngre fordi din erfaring hjælper dig med skille skidt fra kanel, og fordi dine værdier ofte hjælper dig til et mere langsigtet perspektiv. Når du har fundet din retning som et mål for dig, så er det tid til delmål. Delmål er gode fordi de gør det store mål mere overskueligt, fordi det driver fremskridt som du kan fejre, og fordi det i processen er med til at kalibrere hvor du er på vej hen. Delmål er også gode fordi de konkretiserer dine tanker, så du kan synliggøre de succeser og talenter som du har oparbejdet gennem årene. Sammen med bevidsthed om dine værdier, så er det netop de styrker der i overgangsalderen giver dig retning, ro og mening.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du vælger coaching, så er coachen din fortrolige, din ’wing woman’, din udfordrer og din sparringspartner. For at du kan få hjælp til dine problemstillinger, så skal coachen have erfaring, træning og certificeringer, der er relevante for netop dig. Så hvordan finder du den rigtige coach?

Klarhed: For at finde ud af om I er det rigtige match, så aftal et afklaringsmøde. Det kan være 30 minutter, hvor I skaber en klar forståelse af hvad du gerne vil opnå, og hvordan du vil opleve at I er kommet i mål. Når I har talt sammen er dine udfordringer ikke løst, men du skal opleve mere klarhed.

Overensstemmelse: Passer du sammen med coachen? Har du fået forståelse for processen i forløbet? Du skal opleve et ligeværdigt forhold hvor erfaring og metode passer dig.

Udfordring: Når I taler sammen til afklaringsmødet skal du føle at du bliver udfordret til at rykke dine egne fortællinger om dig selv i en ramme hvor du udvikler dig, så det ikke bliver en hyggelig snik-snak.

Troværdighed: Passer coachens erfaring og baggrund til det du skal have hjælp til? Det er en fordel når coachen har en reference ramme inde for der hvor du er. Så der skal være erfaring med din problemstilling, kendskab til det landskab og system som du er i og, det lyder måske enkelt, have uddannelse og en vedligeholdt certificering.

En god og erfaren coach ved om det er andet en coaching du har brug for, det kan f.eks. være terapi eller psykologhjælp. Coachen kender sig fagområde og ved at det er dig, der kender dig selv bedst. En god coach hjælper dig til nytænkning, til at dykke ned i og forstå dig selv og til at holde dig selv ansvarlig. En god coach hjælper dig med om det f.eks. er karriere coaching eller executive coaching som du har brug for. Karriere coaching er mulighed for nye karriere veje og projekter og executive coaching er styrkelse af din eksisterende karrierevej, som leder eller som ambitiøs medarbejder der ønsker at udvikle sig.

Coaching er et tillidsforhold og et fortroligt sted hvor det handler om dig. For at du får mest muligt ud af et forløb, så skal de nævnte rammer og forhold være på plads. Så hvis du er i tvivl om kompetencer, relation eller faglighed, så sig nej tak, og kig dig om efter en anden coach.        

Med den rette støtte kan overgangsalderen være et tidspunkt hvor du ud fra dine værdier finder både personlig og professionel vækst. Karriere og executive coaching hjælper til klarhed, selvindsigt og en klar strategi for dig og din fremtid.

Dine udfordringer og dine livserfaringer er dine styrker, der bare venter på at blive sat i spil og finde deres vej frem. Det er din tid i livet til at genopdage dig selv, og sætte din retning, så det er dig der tager styringen. Så at arbejde med hvad ’jeg vil’ er din prioritering og omsorg for dig selv.

Føler du, at du sidder fast i din karriere?

Få en uforpligtet samtale,hvor jeg kan hjælpe dig med at

udvikle dine visioner og drømme.