5 tips til din karriere i overgangsalderen

5 tips til din karriere i overgangsalderen

Indholdsfortegnelse

En tredjedel af kvinder oplever at deres overgangsalder har en negativ effekt på deres arbejdsliv og karriere

Sammen med ’de almindelige’ udefrakommende bias om alder og køn så skal der i overgangsalderen nu også navigeres i fysiske og mentale udfordringer, som kan minde om et forhindringsløb for dine ambitioner og mål.

De fysiske ændringer, der påvirker dig kan være alt fra søvnmangel og hedeture til ømme led og uregelmæssig menstruation, og de mentale ændringer som humørsvingninger, hjernetåge og nedsat hukommelse kan alle medvirke til at du oplever at du ikke er den bedste udgave af dig selv, at du føler dig utilstrækkelig og til at være direkte præstationshæmmende for dit job og dine ambitioner.

Den positive side er, at der på sigt også kommer en personlig afklaring hvor du hviler i dine værdier, der giver færre bekymringer om andres meninger, der gør beslutninger nemmere og en taknemmelighed for dig selv og din styrke.

Så hvordan får du det bedste ud af dig selv og din karriere i din overgangsalder?

Tip 1. Kend dine styrker og udfordringer

Det er et godt at begynde med at være bevidst omkring dig selv. Hvad er dine styrker og hvad er dine udviklingspunkter? Det er en reflekterende proces at få klarhed over tankerne og danne det overblik hvor du ærligt kan kende dig selv. Forståelsen kommer løbende, og bliver ved med at udvikle sig.

Det er for dig, at du laver øvelsen, så du skaber bevidsthed omkring hvem du ser dig selv som, og om hvem du er. Så du ved, og ikke tror, hvordan du bedst kan udnytte dine styrker og hvor at du skal være opmærksom på sider af dig selv der kan udvikles.

Om du er til papir, telefon noter, word dokumenter, post its eller noget helt andet, så kan en fremgangsmåde være, at du har dit foretrukne redskab tilgængeligt i løbet af dagen, så du løbende kan notere dine tanker.

Dokumentet her er til inspiration for at strukturere dine tanker og dit overblik: Styrker og udfordringer

Alle dine tanker er valide, og skriv hellere for meget end for lidt. Husk, at det er kun til dig, og det hjælper dig til at huske og åbne for ting der måske ikke ligger helt forrest i dine tanker. Tænk både på hvad dine styrker og udfordringer er lige nu, og hvad du har af erfaringer og oplevelser gennem din karriere.

Når du får flere tanker og punkter på din liste, så er næste skridt at efterprøve om dine formodninger om dig selv er sande. Selv med handlekraftighed, resultater og styrke gennem din karriere er det ofte nemt at være for ydmyg og for kritisk overfor dig selv, og derved ubevidst at undergrave dine muligheder og ambitioner. Nogle redskaber til denne del af processen er at du gennemgår dine udsagn med en fortrolig i dit private eller professionelle netværk, eller at du sætter dig på den anden side af bordet som en udenforstående der skal vurdere dig.

Tip 2. Vær bevidst om din fortælling om dig selv

Med øvelsen om styrker og udfordringer begynder der at danne sig et billede af hvordan du ser dig selv i dit professionelle liv. I hvilke situationer befinder du dig bedst, og hvilke er mere udfordrende for dig. Tænk gerne på konkrete situationer, hvad der skete, hvordan du håndterede dem, og hvordan de har fået dig til at føle.

Ved at reflektere over dine styrkesituationer kan du finde en rød tråd i hvad der gjorde dem til det. Det kan være at du var på faglig stærk grund, at du var i trygge omgivelser med kollegaer, at du havde leveret stærke resultater, at du var ude af din comfort zone eller noget helt femte, sjette eller syvende.

I de situationer der har udfordret os har vi en helt naturlig tendens til at blive kritiske overfor os selv og sætte fokus på netop det vi ikke synes der fungerede. Det er udviklende at lære af de handlinger, og være bevidst om hvordan vi kan håndtere dem anderledes i fremtiden. Her er det vigtigt at være så objektiv som muligt, have øjnene på bolden, så det netop er en læring og at det ikke bliver en fortælling om hvad du ikke kan, og hvad du ikke gør rigtigt. Dine beslutninger og handlinger i fortiden definerer ikke hvem du er, hverken nu eller fremover.

Så det er dit valg om situationerne skal have lov til at være toneangivende i din egen fortælling om dig selv. Du vælger aktivt hvad der i din egen fortælling er sandheden om dig, og du vælger aktivt hvad der skal have lov til at begrænse dig, og ikke mindst hvad der skal have lov til at udvikle dig. En af dine styrker på det her tidspunkt i din karriere er den erfaring du har at trække på. Ja, nogle gange laver vi fejltagelser, men hvad er det der betyder noget, og betyder det mere for dig end det egentlig gør for hvad andre oplever? Er det egentlig dit selvværd mere end din selvtillid der er blevet ramt?

Læs også: ’Om selvværd og selvbevidsthed’

Hvis du ser på de situationer udefra, som at du ser en film, hvad observerer du så? Er der nogle ting som har fået lov til at fylde for længe, ikke nødvendigvis er hele historien og som det er på tide at give slip på? Og prøv som en enkelt øvelse at finde en positiv læring fra den enkelte situation, også selvom det kan være ubehageligt at tænke alt for meget tilbage på.

Tip 3. Vær tro mod dig selv

Med den erfaring du har opbygget om dig selv gennem årene, har du en god bullshit detektor, som du med fordel kan lytte til. Dine værdier står ofte også mere klart for dig, så du med dine styrker og udviklingspunkter begynder at gøre dig tanker om hvilken retning du vil, og måske endnu mere, hvilke retninger du ikke vil.

Der, hvor du er i din menopause er værd at lytte til, da dine symptomer, på ondt og på godt, skal være en velovervejet del af dine beslutninger. Dermed ikke sagt, at dine symptomer skal stoppe dig, men du skal være opmærksom på hvordan de påvirker dig, og hvordan du kan håndtere dem i situationer der kan presse dig. Alt efter omstændighederne kan der være arbejdsformer, opgaver, tidspunkter eller personer som du skal planlægge rundt om for at give dig selv de bedste betingelser.

For at blive opmærksom på hvad der trigger dig kan du som afslutning på din arbejdsdag lave en refleksion over de tre-fem ting der i dag har irriteret dig mest. Måske kan du identificere hvorfor, og måske kan du ikke, men det vigtigste er at se om der er mønstre hvor du kan blive klogere på dig selv og dine reaktioner. Det er både de fysiske reaktioner og mentale reaktioner, dem der er rationelle, og ikke mindst dem som kan synes irrationelle. Det er godt med opmærksomhed omkring hvad der udfordrer dig, men det er også vigtigt at huske på de gode ting, uanset hvor små de kan være. De gode ting er en modvægt og et lyspunkt til de udfordringer, som kan fylde uendelig meget mere end de fortjener. De gode ting kan være at møde forståelse fra andre, at vise omsorg for dig selv, at komme igennem dagen uden for mange nedbrud eller de gode, stærke leverancer som der kan synes længere i mellem, men de er der jo, og de er måske endnu mere kraftfulde end tidligere.

Dine værdier og din erfaring er din kerne. Med begge ben solidt plantet i dem, så har du et stærkt fundament, som er en hjælp i selv de værste hormon- og følelsesuvejr. Dine værdier og din erfaring er også de to elementer der hjælper dig til at mærke dine grænser, så du ved hvornår du skal sige nej. Du må nemlig gerne sige nej tak til både dine egne og til andres krav og forventninger.

Læs også: ’Hvordan kan coaching hjælpe med karriereafklaring i overgangsalderen?’

Tip 4. Kend dine omgivelser

Hvordan håndterer din virksomhed livstransitioner? Og hvordan kan du håndtere hvordan de håndteres?

Nogle har en politik for støtte og håndtering af bl.a. overgangsalder, selvom den rundt omkring kan være noget støvet og ukendt af både HR, ledere og kollegaer. Der kan være en systemisk berøringsangst, som kan komme fra ligegyldighed, manglende empati og manglende viden. Det gode er, at det sidste kan der gøres noget ved, og det bliver der også i flere virksomheder. De virksomheder der søger viden for bedst at støtte deres medarbejdere i overgangsalderen er ofte også dem der har en generelt god personalepolitik, og det kan gøre en verden til forskel for dig.

Når en virksomhed er inkluderende og støttende omkring overgangsalderen har det ofte en positiv effekt på hvordan der bliver talt om det. Når overgangsalder ikke er et tabu på arbejdspladsen er der for dig en ting mindre du skal forholde dig til. Når både din leder og dine kollegaer viser forståelse og tør tale om overgangsalder som hvad det er, en livstransition, og ikke en sygdom, så er det lidt mindre besværligt.

Når virksomhedens ikke viser omsorg for medarbejderne kan det påvirke hvordan din leder og dine kollegaer fravælger at forstå og støtte din overgangsalder. Heldigvis er der også i de virksomheder både ledere og kollegaer der kan og vil være der for dig.

Så hvordan oplever du dine omgivelser? Er det den ene eller den anden yderlighed, eller et sted midt i mellem? Hvis du føler dig tryg ved at dele dine oplevelser på din arbejdsplads, så kan det være med til at du vælger at fortsætte din karriere der. Når du i den modsatte ende føler dig ekskluderet og usynliggjort på grund af din overgangsalder, så er det en vigtig faktor i dine overvejelser for hvad der er de næste skridt i din karriere.

Der vil være politikker, ledere og kollegaer som du kan påvirke og dem som du ikke kan påvirke. Handlemønstrene kan ofte være så indarbejdede i den daglige kultur, at det kan være svært at se dem for hvad de er. For at blive opmærksom på hvad du kan acceptere og hvad der modstrider så meget med dine værdier at det ikke er acceptabelt for dig, så er en øvelse at forestille dig om det er noget at du ville acceptere på vegne af din datter, veninde eller søster. Hvad ville du råde hende til at gøre?

Tip 5. Hvordan bliver det til handling?

Tal med den der kender dig bedst. Og det er dig selv!

Det første skridt er, at du giver dig selv tid og plads til at lytte til dig selv. Det er lærerigt og givende når du kommer i gang og får øvelse. Der vil i begyndelsen komme mange spørgsmål til dig selv som i processen vil danne de temaer som du leder efter svar på. Når du kender dine overordnede spørgsmål, så skal du finde dine svar og dine muligheder, som du kan arbejde videre med. Hvad er fordele og ulemper ved de ting du har identificeret?

Der er mange måder at tale med sig selv på. Det kan være en reflekterende dagbog, løbende samtaler med en tæt relation eller et forløb hos en professionel coach.

Og til sidst skal det omsættes til handling. Hvordan holder du dig selv ansvarlig for at prioritere og gennemføre dine planer? Her skal du være ærlig over for dig selv omkring dine ressourcer. Kan du gøre det på egen hånd, skal du alliere dig med din gode relation eller skal du have hjælp fra en professionel?

Har du brug for hjælp? Så book en gratis og uforpligtende samtale hos mig.

Føler du, at du sidder fast i din karriere?

Få en uforpligtet samtale,hvor jeg kan hjælpe dig med at

udvikle dine visioner og drømme.